#hackAD tečajevi

Završetkom izrade pregleda tečajeva obilježen je prvi značajan iskorak u #HackAD projektu koji je namijenjen trenerima i služi kao osnovna referentna točka za neformalnu edukaciju socijalno isključenih mladih ljudi. Pregledi tečajeva su ključni na osposobljavanje mladih ljudi kompetencijama koje će im omogućiti da sudjeluju u hackathon-ima i koriste ih u privatnim i poslovnim prilikama.

Tečajevi su odabrani prema pregledima tečajeva koji su razvijeni na temelju evaluacije i analize Social Hackademy metodologije, razvijene 2016. u Umbriji, Italija tijekom talijanskog završnog događaja u sklopu projekta Generation0101.

Tečajevima su pokrivene tri specifične teme. Odabir tema se temeljio na 3 glavna kriterija:
1. Teme moraju biti zanimljive mladima.
2. Teme moraju pokriti znanja i vještine koje mladi mogu koristiti u digitalnom okruženju.
3. Ova znanja i vještine su se pokazali kao vrijedni za ostvarivanje visoko kvalitetnih projekata u prethodnim izdanjima društvenih hackathon-a.

Na temelju ovih kriterija konzorcij je razvio kurikulume za tečajeve u 3 područja:
– Razvoj native mobilnih aplikacija
– Web dizajn
– Vizualni i grafički dizajn

Kurikulum uključuje 40 sati edukacije za Razvoj native mobilnih aplikacija i Web dizajn te 20 sati za Vizualni i grafički dizajn. Nakon završetka edukacije, polaznici će steći kompetencije koje su u skladu s DigComp 2.0 okviru kompetencija te neke od kompetencija iz okvira EntreComp i P21 povezane s kreativnošću, timskim radom, itd.

Pregledi tečajeva obuhvaćaju digitalne i prenosive kompetencije te definiraju znanja i vještine u vidu ishoda učenja. Prate participativnu metodologiju te koriste inovativne lekcije kako bi se polaznicima omogućilo da steknu praktičan set vještina u ograničenom vremenskom periodu. Uz to, pregledi tečajeva sadrže puno korisnih informacija za trenera o opremi potrebnoj za uspješno provođenje aktivnosti te ostalih preduvjeta za uspješno održavanje tečajeva poput minimalnog predznanja polaznika, preporučenih nastavnih metoda, itd.

Tečajevi ne doprinose samo osobnom i profesionalnom razvoju mladih ljudi, već ih također i osnažuju za preuzimanje aktivnije uloge u njihovim zajednicama.

Pregledima tečajeva će nadodati i zbirka Otvorenih obrazovnih resursa (OER-a) koja će trenerima pružiti materijale potrebne za provođenje obrazovnih aktivnosti uključujući konkretne primjere, prezentacije, infografike i vježbe, kao i pedagoške i didaktičke materijale za pružanje socijalne dimenzije treningu. OER-i je biti dostupni u rujnu 2020.

Pregledi tečajeva su dostupni na engleskom, hrvatskom, francuskom, grčkom i talijanskom jeziku:

Pregled tečaja Web dizajn
EngleskiHrvatskiFrancuskiGrčkiTalijanski

Visual and Graphic Design Training Course Outline
EngleskiHrvatskiFrancuskiGrčkiTalijanski

Native Mobile App Development Training Course Outline
EngleskiHrvatskiFrancuskiGrčkiTalijanski